Lad os komme igang med at sætte billeder på nettet. Vi skal bruge dette. Igen, højreklik for at gemme det fra denne side eller kopiér det fra billedmappen.

Chef

Du angiver et billede med <IMG> (image) tag'et.

<BODY>
<IMG>
</BODY>

Vi skal også angive kilde og størrelse.

<BODY>
<IMG SRC="chef.gif" WIDTH=130 HEIGHT=101>
</BODY>


 

FAQ: Hvordan finder jeg ud af højden og bredden HEIGHT and WIDTH på et billede?
A: Det kan gøres på flere måder. En måde er at hente billedet ind i en billedkigger/editor. En god (og gratis) kigger, som jeg bruger er Irfan View. En meget populær grafik editor er Paint Shop Pro. Det er et tidsbegrænset shareware program, men det er et rigtigt godt program. Der findes en ældre version, som jeg meget varmt kan anbefale til web design begyndere, og den har ingen tidsbegrænsning. Den kan hentes her.

En anden metode er at bruge en tekst eller html editor, der importerer billedstørrelsen, når du indsætter billedet. Jeg bruger NoteTab, og et helt image tag dannes når jeg trækker filnavnet ind i mit dokument. Jeg kan indsætte et billede på ca. seks tiendedele af et sekund :-) (Jeg sagde jo NoteTab er min favorit!)

Lad mig lige skære det ud, ikke alene specificerer kilden hvilket billede, det specificerer også hvor billedet ligger. Ovennævnte kilde, "chef.gif", betyder at browseren vil kigge efter billedet kaldet chef.gif i samme mappe (eller bibliotek) som html dokumentet selv. Herunder er et par diagrammer.

SRC="chef.gif" betyder at billedet ligger i samme mappe, som html dokumentet, de kalder på det.
SRC="images/chef.gif" betyder at billedet ligger i en undermappe til mappen, hvor html dokumentet ligger. Dette kan være lige så langt nede i undermapper, som det er nødvendigt, men hver mappe skal stadig angives (eks. "images/gif/clipart/chef.gif").
SRC="../chef.gif" betyder at billedet ligger en mappe op i hierakiet i forhold til html dokumentet, der kalder det.
SRC="../../chef.gif" betyder at billedet ligger to mapper op i forhold til html dokumentet.
SRC="../images/chef.gif" betyder at billedet ligger en mappe op og ned i en anden mappe.
SRC="../../../other/images/chef.gif" Det her vil jeg slet ikke sætte ord på. Jeg håber du har fattet pointen.

Der er en anden måde det kan gøres på. Alle referencer til billeder kan have en komplet URL, som kilde. For eksempel: http://www.hair.net/~squiggie/LottzaStuff/other/images/chef.gif

Hvorfor, spørger du, skulle det give mening at bruge relative URL'er i modsætning til absolutte (komplette) URL'er?? Det er fordi du kan bygge din side lokalt og alle links vil virke. Når din side er færdig, så uploader du blot hele bunken til din server og alting virker. Derudover er det lettere for browseren at hente billederne og din side vil loade hurtigere. Jamen er der så overhovedet nogen grund til at bruge absolutte URL'er? Ja da, hvis billedet ligger på en helt anden server.

 

FAQ: Så snart jeg uploader mine sider til nettet, knækker alle mine links. Jeg har brugt relative URL'er og de er uploadede for jeg kan se dem der i mit FTP program. Hvad er der galt?
A: Det kunne lyde som et STORE/små bogstaver problem. I et Windows baseret system er Chef.gif det samme som CHEF.GIF og chef.gif. Hvis billedet, som det lige så ofte er tilfældet ligger på en UNIX server, så bliver det til tre forskellige filnavne. Du beder serveren om at lede efter Chef.gif, men det eneste den støder på er CHEF.GIF.
Løsningen? brug altid små bogstaver i filnavne. Gør det til en vane, så slipper du for STORE/små bogstaver fælden.(Udelukkende små bogstaver bliver et krav i xml.Ewan)
En anden god vane er at undgå mellemrum i filnavne til nettet. Brug en "underscore" _ i stedet for mellemrum. Lav Min Mor.gif om til min_mor.gif.