So, you want to make a
Web Page!4.0
af Joe Barta
PROFESSIONAL WEB DESIGN
oversat af Ewan Rasmusson

Se også: Table Tutor, Forms Tutor, Frames Tutor & JavaScript.

Denne tutorial (lærebog..?) er en i en serie af WebTutor tutorials.
WebTutor er også tilgængelig for download som en zip fil. (1.4Mb)
Lær det i ro og mag, hjemme hos dig selv eller hvor du befinder dig.
Du får ikke besøg af nogen sælger.


Lige en lille notits - denne tutorial er geared mod brugere af Windows (alt fra Windows95 og opefter
Den er også skamløst rettet mod Netscape. Men tag det roligt, det meste skulle virke fint for alle I
Internet Explorers, AOL'ers og brugere af andre operativ systemer.

Hej. Mit navn er Joe og jeg vil give dig et par få, simple lektioner i, hvordan du laver en hjemmeside. Jeg må dog lige advare dig, dette er for "helt våde bag ørerne" begyndere. Hvis du kender til HTML i forvejen, så vil du nok finde dette temmelig kedeligt.

Du vil sikkert være glad for at høre, at det er ret enkelt. Det grundlæggende er... En webside er ikke andet end en fil, en HTML fil mere præcist. Det kaldes HTML fordi hjemmesidedokumenter har efternavnet .html eller .htm. HTML står for Hyper Text Mark-up Language. (Hvis du ikke er helt på det rene med efternavne, så er du virkelig nybegynder!! Tag en quick detour for lidt opsummering om menet).

Joe,

Just wanted to drop you a line to let you know how much I enjoyed your tutorials. After reading your tutorials, I bailed on my old web site which was done with * and started my own from scratch with notepad. It was like crawling out of a 5 gallon bucket. I now can do exactly what I want.

Thanks,
Mike

Lad os komme i gang. Først, hvis du har en af disse smarte HTML editors og har lyst til at drage den ind i billedet... så glem det. Den værste måde at lære det på er ved at bruge en af den slags. (Selvom der er et par stykker du vil finde brugbare, så vil de kun være en hjælp, når du har lært det grundlæggende, så lad være med at bekymre dig om dem nu.) Hvordan lærer man bedst HTML?? Notepad**. Jeg ved det, jeg ved det, du har denne 9 megabyte Wunder Wizzard der hævder, at med den kan du lave en hjemmeside, så let som at klø dig selv i nakken. Stol på mig jeg ved hvad jeg taler om. K? K.

Et andet værktøj du skal bruge er en browser så du kan se dine websider. Jeg bruger Netscape Navigator . Hvis du bruger en eller anden variant af Windows, så skulle Internet Explorer (også en browser) ligge på dit system, et eller andet sted.

*  Jeg synes det kun var retfærdigt at udelade navnet på den specifikke "Wunder Wizzard" Mike refererede til.

 

** FAQ: Hvad er notepad og hvor får jeg fat i den?

A: Notepad er Windows indbyggede tekst editor. På de fleste Win9X systemer, klikker du på din startknap, vælger Programmer og Tilbehør. Dens ikon er en lille blå notesblok. Til vores formål vil enhver teksteditor egne sig fint. Du kan gå til en hvilkensomhelst shareware/freeware site og vælge dig en zippy ny tekst editor, mange af dem er helt gratis. Lige nu vil Notepad fungere fuldt ud tilstrækkeligt.

Allerede fra starten, vil du gøre dig en stor tjeneste hvis du lunter over til www.notetab.com og henter en gratis kopi af NoteTab Light (Win95/98). Den kan bruges som en simpel erstatning for Notepad, eller den kan, med lidt modifikationer, gøres til en af de mest kraftfulde tekst manipulations værktøjer i verden. Jeg giver denne pragtfulde gratis editor mine personlige "To-tommelfingre-i-vejret" og opfordrer dig helhjertet til at prøve den og lære at bruge den. Jeg har prøvet en del editorer og dette er den jeg bruger hver dag.

En ting du bør undgå er at bruge et tekstbehandlings-program til at skrive HTML-dokumenter. For det første er de ikke særligt egnede til at skrive HTML-dokumenter, for det andet, medmindre du ved hvad du gør risikerer du at få gemt siden, som noget andet end et HTML-dokument og den vil ikke kunne vises i en browser.

Og lige en allersidste ting, i det mindste imens du lærer... glem Dreamweaver, glem Front Page, glem Sooper Dooper Web Page Cruncher. Bare hæng på med Notepad. Stol på mig. Ville jeg lyve? ;-)

Med det af vejen kan jeg med sindsro påstå, at du er mindre end fem minutter fra at have lavet din første hjemmeside! Så... af sted til Lektion 1.

Et stort smil bredte sig over mit ansigt da jeg fandt ud af at denne ydmyge tutorial havde fået de eftertragtede "5 stjerner" fra ZDnet Software Library.